Első sorban jó tudni, hogy az uborkának rendkívül sok egészségügyi előnyéről tudunk, köztük: az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú növény, kitűnő káliumforrás, mérsékelt mennyiségben egyedi antioxidánsokat is tartalmaz, enyhe vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik és meglepően sok a K-vitamin tartalma.
Mi mindenre hasznosíthatjátok az otthon termesztett uborkátokat?
Kb. 3-5 cm hosszúra nőnek, így kitűnő savanyúság készíthető belőlük, mint például a csemege ubroka.
Az 5-7 cm hoosszúságú példányokat használhatjuk kovászos uborkához, vagy vegyes savanyúsághoz.
2 kg kovászolni való uborka, 1 csokor kapor, 3 liter víz, 1 fej fokhagyma, pár szelet kovászos kenyét, 3 evőkanál só
A sima héjú, 20-40 cm-es saláta- vagy kígyóuborka pedig frissen fogyasztva a legfinomabb.
Tzaziki ízlés szerint: lereszelt uborka, joghurt, fokhagyma, só, citromlé
Egyéb vegyes saláták
Az uborka azonban nem csak a salátákban finom, hanem egy pohár vízben, vagy turmixként is rendkívül jó felfrissülést biztosít.
Mivel az uborka kollagént tartalmaz, így a szemedre is felteheted, ha el szeretnéd tüntetni a karikákat és ráncokat.
Reméljük, hogy meghoztuk a kedveteket az uborka otthoni nevelésére és termesztésére!